IRLANTILAINEN TANSSI

Mitä on irlantilainen tanssi?

Irlantilainen tanssi tunnetaan parhaiten nopeista jalkaliikkeistään ja tanssijan liikkumattomasta ylävartalosta. Toisin kuin muissa tanssilajeissa, perinteisessä irlantilaisessa tanssissa käsiä ei liikuteta lainkaan, jolloin tarkka jalkatyöskentely korostuu. Show-tyylisessä tanssissa vartalon käyttö on vapaampaa. 

Irlantilainen tanssi on hyvin tekniikkapainotteista, jalkojen ristimiseen ja aukikiertoon kiinnitetään paljon huomiota. Baletilla on myös ollut vaikutusta moderniin irlantilaiseen tanssiin, tuoden mukanaan tiettyjä liikkeitä ja liikesarjoja.

Irlantilaisessa tanssissa perinteinen irlantilainen musiikki on tärkeä osa lajia. Tanssit jaetaan eri ryhmiin musiikkityylin ja käytettävien jalkineiden mukaisesti. Tanssien tempo vaihtelee tanssijoiden tason ja tanssilajin mukaisesti. 
Pehmeillä tossuilla tanssitaan single jig, light jig, slip jig ja light reel -tanssit, kun taas kovilla kengillä tanssitaan hornpipe, heavy jig ja treble reel.
Reel ja hornpipe ovat 2/4- tai 4/4-tahtisia, slip jig 9/8-tahtisia ja muut jigit 6/8-tahtisia.

Irlantilaisen tanssin kengät

 

Irlantilaisessa tanssissa käytetään kahdenlaisia jalkineita, pehmeitä tossuja sekä kovia kenkiä.

Kovat kengät (hard shoes, jig shoes) ovat melko samanlaiset kuin steppikengät, paitsi että kenkien kärjet (tip) ja kannat (heel) on valmistettu lasikuidusta metallin sijaan.

Naiset ja miehet käyttävät erilaisia pehmeitä tossuja. Naisten pehmeät tossut (soft shoes, ghillies tai pumps) ovat nahkaiset ja balettitossun tavoin jalanmyötäiset.

Miesten pehmeät tossut (reel shoes), ovat myös nahkaa mutta enemmän jazztossujen kaltaiset. Näissä tossuissa on kuitenkin lasikuitukannat, kuten kovissa kengissä, joilla voidaan tehdä erilaisia rytmejä.

Pumps / Ghillies
Hard / Jig shoes
Reel shoes

Irlantilaisen tanssin kilpailut

Feis

Irlantilaisen tanssin kilpailua kutsutaan sanalla feis (monikko feiseanna), sana tarkoittaa ”festivaalia” iirin kielellä.
Tanssikilpailut on jaettu iän ja taitotason mukaisesti.

Tanssijat pisteytetään tanssitekniikan, tyylin ja muiden seikkojen, kuten ajoituksen, rytmin, vartalon kannatuksen, koreografian ja kovakenkätanssien äänten perusteella.

Oireachtas

Open Championship -tasoiset tanssijat osallistuvat vuosittain oman alueensa mestaruuskilpailuihin, jotka tunnetaan nimellä Oireachtas. Kilpailut ovat maailmanmestaruuskilpailujen (Oireachtas Rince na Cruinne) karsintakilpailut.

CLRG:n maailmanmestaruuskilpailut ovat suurimmat kaikista kilpailuista, joissa kilpailee tuhansia tanssijoita ympäri maailmaa.
Muita suuria tanssikilpailuja ovat mm. All Irelands (Oireachtas Rince na hÉireann) ja All Scotlands.

Céilí-tanssit

Céilí-tanssit ovat irlantilaisia ryhmätansseja. Jotkut céilí-tansseista ovat peräisin jopa 1500-luvulta.
Useimmat céilí-tanssit tanssitaan reel tai jig-rytmeihin, mutta myös single jig ja hornpipe-rytmejä esiintyy.
CLRG:n Ár Rincí Céilí -kirjasta löytyy 30 erilaista céilí-tanssia.

Céilí-tansseilla voi myös kilpailla jopa mm-tasolla!
Kilpailla voi kahden (2-hand), kolmen (3-hand), neljän (4-hand), kuuden (6-hand) tai kahdeksan (8-hand) hengen ryhmissä.

inSpiral Dance Company Finland on osallistunut céilí-tiimiensä kanssa RCCEA:n Manner-Euroopan mestaruuskilpailuihin sekä CLRG:n maailmanmestaruuskilpailuihin useita kertoja.