LISÄTIETOJA IRLANTILAISESTA TANSSISTA

Mitä on irlantilainen tanssi?

Irlantilainen tanssi tunnetaan parhaiten nopeista jalkaliikkeistään ja tanssijan liikkumattomasta ylävartalosta. Toisin kuin muissa tanssilajeissa, perinteisessä irlantilaisessa tanssissa käsiä ei liikuteta lainkaan, jolloin tarkka jalkatyöskentely korostuu.

Irlantilainen tanssi on hyvin tekniikkapainotteista, jalkojen ristimiseen ja aukikiertoon kiinnitetään paljon huomiota. Baletilla on myös ollut vaikutusta moderniin irlantilaiseen tanssiin, tuoden mukanaan tiettyjä liikkeitä ja liikesarjoja. Tämä tanssilaji kasvattaa kuntoa kuin huomaamatta!

Show-tyylisessä tanssissa vartalon käyttö on puolestaan vapaampaa. Esiintyvät irlantilaisen tanssin tanssiryhmät, kuten Lord of the Dance ja Riverdance ovatkin nostaneet irlantilaisen tanssin uusiin sfääreihin viime vuosikymmenten aikana.

Irlantilainen tanssi harrastuksena

Irlantilaista tanssia voi harrastaa kuka tahansa sukupuoleen, ikään tai taitotasoon katsomatta!
Jos harrastukselle haluaa tavoitteellisuutta, tanssikoulumme tarjoaa mahdollisuuden suorittaa irlantilaisen tanssin tasokokeita (Grade Exams) tai voit osallistumiseen kilpailuihin niin Suomessa kuin ulkomailla.

Lajin parissa pääset tutustumaan tanssin lisäksi myös irlantilaiseen musiikkiin ja kulttuuriin.

Irlantilaisen tanssin kengät

Irlantilaisessa tanssissa käytetään kahdenlaisia jalkineita, pehmeitä tossuja sekä kovia kenkiä.

Kovat kengät (hard shoes, jig shoes) ovat melko samanlaiset kuin steppikengät, paitsi että kenkien kärjet (tip) ja kannat (heel) on valmistettu lasikuidusta metallin sijaan.

Naiset ja miehet käyttävät erilaisia pehmeitä tossuja. Naisten pehmeät tossut (soft shoes, ghillies tai pumps) ovat nahkaiset ja balettitossun tavoin jalanmyötäiset.

Miesten pehmeät tossut (reel shoes), ovat myös nahkaa mutta enemmän jazztossujen kaltaiset. Näissä tossuissa on kuitenkin lasikuitukannat, kuten kovissa kengissä, joilla voidaan tehdä erilaisia rytmejä.

Harrastusta aloittaessa tanssiminen aloitetaan pehmeillä tossuilla, jotta irlantilaiselle tanssille ominainen liikekieli tulee ensin tutuksi. Alkeiskurssin edetessä ja taitojen karttuessa aloitetaan harjoittelu myös kovilla kengillä.

Pumps / Ghillies
Hard / Jig shoes
Reel shoes

Irlantilaisen tanssin järjestöt

CLRG

An Coimisiún le Rincí Gaelacha eli CLRG on maailman suurin irlantilaisen tanssin organisaatio, joka on perustettu vuonna 1927. CLRG:n tavoitteena on suojella ja samalla edistää irlantilaista tanssia, mukaan lukien soolotana, céili-tanssi ja muu ryhmätanssi, sekä edistää iirin kielen käyttöä.

www.clrg.ie

RCCEA

Regional Council of Irish dancing teachers for Continental Europe and Asia eli RCCEA on Manner-Euroopan ja Aasian irlantilaisen tanssin opettajien alueneuvosto, joka on sertifioitu ja rekisteröity An Coimisiún le Rincí Gaelacha-organisaatioon. RCCEA järjestää vuosittain useita kilpailuja, suurin niistä on Continental Europe & Asia Championships.

www.rcceairishdance.com

Tanssinopettajien ja -tuomareiden tutkintonimikkeet

Tanssija voi halutessaan suorittaa CLRG:n irlantilaisen tanssin opettajan ja tuomaritutkintoja.

TMRF (Scrúdú Teastas Rince Céilí)
Tanssinopettajan pätevyys vain céilí-tanssien opettamiseen.

TCRG (Teagascóir Coimisiún Le Rinci Gaelacha)
Tanssinopettajan pätevyys sekä soolo- että céilí-tanssien opettamiseen.

ADCRG (Ard Diploma Coimisiún Le Rincí Gaelacha)
Tanssinopettajan sekä kilpailutuomarin pätevyys.

SDCRG (Scrúdaithoir Coimisiún Le Rincí Gaelacha)
Tanssinopettajan sekä kilpailu- että tutkintotuomarin pätevyys.

Irlantilaisen tanssin kilpailut ja tasokokeet

Feis

Irlantilaisen tanssin kilpailua kutsutaan sanalla feis (monikko feiseanna), sana tarkoittaa ”festivaalia” iirin kielellä.

Tanssijat pisteytetään tanssitekniikan, tyylin ja muiden seikkojen, kuten ajoituksen, rytmin, vartalon kannatuksen, koreografian ja kovakenkätanssien äänten perusteella.

Kilpailujen sarjat jaetaan tanssijoiden iän ja taitotason mukaisesti. Kilpailusarjat ovat tasojen mukaisesti Beginner, Primary, Intermediate sekä Open. 

Oireachtas

Open Championship -tasoiset tanssijat osallistuvat vuosittain oman alueensa mestaruuskilpailuihin, jotka tunnetaan nimellä Oireachtas. Kilpailut ovat myös maailmanmestaruuskilpailujen (Oireachtas Rince na Cruinne) karsintakilpailut.

CLRG:n maailmanmestaruuskilpailut ovat suurimmat kaikista kilpailuista, joissa kilpailee tuhansia tanssijoita ympäri maailmaa.
Muita suuria tanssikilpailuja ovat mm. All Irelands (Oireachtas Rince na hÉireann) ja All Scotlands.

Grade Exams

Grade Examien tarkoituksena on luoda vahva pohja irlantilaiselle tanssille ja tarjota tanssijoille tavoitteellisuutta lajin harrastamiseen.
Tasokokeet eroavat kilpailuista siinä mielessä, että jokainen tanssija arvostellaan yksilöllisesti ja saa yksityiskohtaisen kirjallisen arvion suorituksistaan sekä arvosanan astekolla A+ – D-.

Tasokokeet koostuvat valinnaisesta vaihtoehtoisesta ”preliminary” -tasosta, jota seuraa 12 tasoa, joista jokainen vaatii yhä enemmän tanssijan taitoja, tietoja ja kykyjä. Kaikki 12 tasokoetta on suoritettava, jotta tanssija voi hakea TCRG-opettajakokeeseen. Kaikki 12 tasokoetta suorittanut tanssija saa CLRG:ltä diplomin saavutuksestaan (The Diploma of the Irish Dancing Commission).

Tutustu Grade Exameihin tästä linkistä!

Tanssikoulussamme kilpaileminen ja tasokokeiden suorittaminen on täysin vapaaehtoista.

Céilí-tanssit

Céilí-tanssit ovat irlantilaisia ryhmätansseja. Jotkut céilí-tansseista ovat peräisin jopa 1500-luvulta.
Useimmat céilí-tanssit tanssitaan reel tai jig-rytmeihin, mutta myös single jig ja hornpipe-rytmejä esiintyy.
CLRG:n Ár Rincí Céilí -kirjasta löytyy 30 erilaista céilí-tanssia.

Céilí-tansseilla voi myös kilpailla jopa mm-tasolla!
Kilpailla voi kahden (2-hand), kolmen (3-hand), neljän (4-hand), kuuden (6-hand) tai kahdeksan (8-hand) hengen ryhmissä.

inSpiral Dance Company Finland on osallistunut céilí-tiimiensä kanssa RCCEA:n Manner-Euroopan mestaruuskilpailuihin sekä CLRG:n maailmanmestaruuskilpailuihin useita kertoja.

Musiikki

Irlantilaisessa tanssissa perinteinen irlantilainen musiikki on tärkeä osa lajia. Tanssit jaetaan eri ryhmiin musiikkityylin ja käytettävien jalkineiden mukaisesti. Tanssien tempo vaihtelee tanssijoiden tason ja tanssilajin mukaisesti.

Pehmeillä tossuilla tanssitaan single jig, light jig, slip jig ja light reel -tanssit, kun taas kovilla kengillä tanssitaan hornpipe, heavy (tai treble) jig ja treble reel.
Reel ja hornpipe ovat 2/4- tai 4/4-tahtisia, slip jig 9/8-tahtisia ja muut jigit 6/8-tahtisia.